Участь у тренінгу «Психологічна підтримка та взаємодія з користувачами бібліотеки у кризових ситуаціях під час воєнного стану»

29–30 квітня 2024 р. співробітниця бібліотеки ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», Оксана Шевчик, взяла участь у тренінгу «Психологічна підтримка та взаємодія з користувачами бібліотеки у кризових ситуаціях під час воєнного стану», який проводиться ВГО Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні  проходив у межах проєкту «Бібліотека як безпечне місце» в онлайн-режимі.

Під час тренінгу учасники уточнили значення важливих для надання психологічної підтримки термінів і понять: стрес, дистрес; дізнались про механізм їхньої дії на людину. Особлива увага була прикута до психоемоційної напруги людини під час воєнного стану, а також до ролі підтримки в умовах надмірного стресу. Учасники отримали практичні рекомендації щодо виправлення власних способів самопідтримки та впровадження їх у реальних життєвих ситуаціях.

Цінною була практична частина семінару, під час якої відбувалось відпрацювання технік стабілізації, що вже зарекомендували себе на теренах України; практичних методів самоусвідомлення (вміння прислухатись до своїх емоцій, думок, тілесних відчуттів) та сратегій саморегуляції; ефективних технік взаємодії зі стресом; техніки зняття стресу, заспокоєння розуму та профілактики перевантажень.

Тренерками заходу виступили: Вікторія Віткалова, аналітично орієнтований психолог, арттерапевтка, членкиня ВГО Арт-терапевтична асоціація, Київський осередок, членкиня Дивізіону дитячої та підліткової психології НПА, членкиня Етичної комісії Національної психологічної асоціації, авторка тренінгових програм та методик з арттерапії, учасниця проєктів з надання психологічної підтримки постраждалим від війни.

Ксенія Кожевнікова, кризова та аналітично орієнтована психотерапевтка, сертифікована бізнес-тренерка, тренерка особистісного розвитку, членкиня Української асоціації психотерапевтів та бізнес-тренерів, учасниця проєктів з надання психологічної підтримки постраждалим від війни.

Щиро дякуємо спікеркам та сподіваємось на продовження роботи в цьому напрямку, адже вона є надзвийчано актуальною в наш час!