Участь у майстер-класі «Al+Art: нові горизонти у творчості бібліотекаря»

8 серпня 2023 року бібліотекар О. Шевчик взяла участь у майстер-класі «AI+Art: нові горизонти у творчості бібліотекаря».

Майстер-клас було приурочено до 10-річчя навчально-інноваційного проєкту «Школа бібліотечного журналіста» ХДНБ ім. В.Г. Короленка за підтримки Харківського обласного відділення Української бібліотечної асоціації та у співпраці з Науковою бібліотекою Київського національного університету культури і мистецтв.

Організатори заходу познайомили учасників з можливостями застосування штучного інтелекту у професійній діяльності бібліотекарів, зокрема для генерації візуального контенту, без порушення авторського права. Також, були представлені безкоштовні сервіси для генерування зображень: Adobe FIrefly, Leonardo AI, Stable Dreamer, мобільний додаток Prequel.

Провідний методист Публічної бібліотеки Новомосковської міської територіальної громади Анастасія Дьякова, спікерка майстер-класу, на практичних прикладах представила особливості застосування безплатних сервісів для генерації автентичних зображень афіш, буктрейлерів, постерів, стікерпаків.

Крім того, під час заходу докладно обговорили плюси та мінуси використання штучного інтелекту, питання дотримання авторського права.

Особливо цінною частиною майстер-класу була практична робота з використання можливостей генерування зображення бібліотеки майбутнього, така робота дозволила дізнатися, як за допомогою додатка Prequel створити арт-проєкт для популяризації бібліотечного фонду. До власної скарбнички отриманих знань учасники додали добірку корисних сервісів штучного інтелекту з обробки звуку, відео, зображень та генерації тексту.

Майстер-клас подарував учасникам чимало нових корисних навичок, які в подальшому знадобляться в їхній роботі та зроблять працю бібліотекарів більш продуктивною.

Висловлюємо ширу вдячність організаторам майстер-класу – ХДНБ ім. В. Г. Короленка – нашим друзям і колегам! Сподіваємось на подовження нашої співпраці й дружби!