Участь в онлайн-турнірі «Українська вишиванка: оберіг, мистецтво, культурний код!»

19 травня 2023 р. базі ХДНБ ім. В. Г. Короленка відбувся студентський інтелектуальний онлайн-турнір «Українська вишиванка: оберіг, мистецтво, культурний код!», співорганізатором якого виступив і ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

Захід розпочався з цікавого привітання команд-учасників. Капітан команди нашого університету, В. Насвіт, продекламувала вірш про вишиванку та її роль в житті українців. Після цього всі позначили на карті області, де зараз перебувають гравці. Крім того, що конкурс охопив всю територію України, були присутні учасники з-за кордону. Вишиванка дійсно єднає та долає відстань попри все.

Наступним кроком було виконання завдань гри-квізу, які приємно здивували своєю різноманітністю, цікавим наповненням, багатством знань. Питання були не тільки про вишивку, а й про орнаменти, походження назви сорочок, екскурс в минуле нашої країни. Особливу увагу привернуло питання про чумаків та причину забруднення їхніх сорочок. Виявилось, що під час походів вони самостійно не прали сорочки, займалися такою справою тільки дружини або кохані жінки. Учасники також дізналися про походження вислову «білити біль»: біль – це лляна тканина, яку вибілювали до білосніжного кольору. Цей процес відбувався на берегах річок та озер. Займав такий процес 3 роки, І нитки, і полотно заряджалися силою чотирьох стихій та набувало білосніжності.На завершення заходу учасники обмінялись своїми враженнями від вікторини та участі в ній, створили хмару слів.

Пишаємося нашими здобувачами вищої освіти, які взяли участь у цьому заході і підтримали ім’я нашого славетного університету!

Висловлюємо щиру вдячність нашим колегам із сектору інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка за запрошення стати співорганізатором такого чудового заходу й сподіваємось на подальшу співпрацю!

Вітаємо ще раз усіх з Усесвітнім днем вишиванки!