Виставка до Дня української писемності і мови

В Україні 9 листопада відзначають День української писемності та мови ‒ це державне свято.

Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем ‒ це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця ‒ письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова (За матеріалами сайту pedpresa).

Традиційно в День української писемності та мови проводять різні конкурси, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, що видають літературу українською мовою тощо. Цей день уже декілька років поспіль усі бажаючі пишуть радіодиктант.

Не залишилась осторонь від святкування цього Дня й наукова бібліотека університету. Це свято відзначено книжковою виставкою в читальному залі бібліотеки.

На виставці представлено книги об’єднані однією тематикою ‒ мовою. Тут і словники, і критика, і підручники з мови. Виставка буде цікавою і для студентів, і для викладачів, і для пересічних громадян, які хочуть підвищити рівень володіння рідною мовою.