Міжнародний день грамотності

8 вересня у світі відзначають Міжнародний день грамотності.

Він був заснований ЮНЕСКО в 1966 році за рекомендацією „Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності”, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. А дата святкування 8 вересня ‒ день урочистого відкриття цієї конференції. Головна мета цього Дня ‒ активізувати зусилля міжнародного співтовариства щодо поширення грамотності, однією з головних сфер діяльності ЮНЕСКО, як інструменту розширення прав і можливостей окремих осіб, громад та спільнот.

Незважаючи на успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи. Безліч дітей, молодих людей і дорослих, охоплених шкільними або іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати грамотними в умовах сьогоднішнього світу.

Сьогодні в святкуванні Міжнародного дня грамотності беруть участь уряди, багатосторонні, двосторонні і неурядові організації, приватний сектор, спільноти, а також викладачі, учні та експерти в цій галузі. У цей день також присуджуються міжнародні премії за поширення грамотності людям з видатними ідеями, здатними сприяти поширенню грамотності з метою реалізації Порядку денного в галузі освіти на період до 2030 року.

В нашій бібіліотеці до Міжнародного дня грамотності приурочена книжкова виставка, на якій представлені книги, які можуть надати неоціненну допомогу в підвищенні грамотності кожної людини.

Виставка буде діяти протягом усього тижня. Запрошуємо відвідати її в читальному залі бібліотеки університету!