День Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 20 лютого 2020 року, шості роковини кровавих подій на Майдані під час Революції Гідності.


У цей день загинуло понад 100 учасників тримісячних протестів у центрі Києва. Це одна з найтрагічніших сторінок в історії України.
Розстріли розпочались вранці 20 лютого і тривали дві години.

За даними УНІАН „Події на Інститутській стали останнім переломним моментом Революції Гідності, після яких режим Януковича розгубив залишки своєї підтримки. Так, вдень 20 лютого про свій перехід на бік протестувальників повідомили правоохоронці Львівської області та співробітники СБУ Закарпатської області. Крім того, цей день став початком кінця Партії регіонів — одними з перших про вихід з неї заявили тодішній керівник КМДА Володимир Макеєнко і голова Вінницької ОДА Сергій Татусяк, а в наступні кілька днів — ще десятки „регіоналів”.

До вечора найтрагічнішого дня Революції на екстрене засідання зібрався український парламент. Близько 22:00 20 лютого Верховна Рада прийняла постанову Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України. Документ визнав незаконними дії силових структур, заборонив використання будь-яких видів зброї і спецзасобів проти учасників акцій протесту, а також доручив Кабміну, СБУ, МВС, Міноборони і підлеглим їм силовикам «негайно припинити і не допускати надалі застосування сили». За постанову проголосували 236 депутатів, серед них 35 «регіоналів» та 35 позафракційних [День Героїв Небесної Сотні: сьогодні річниця розстрілів на Майдані. URL: https://www.unian.ua/society/10879964-den-gerojiv-nebesnoji-sotni-sogodni-richnicya-rozstriliv-na-maydani.html].

На вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в нашій бібліотеці представлено тематичну книжкову виставку.

Відвідувачі можуть познайомитись з документальними й художніми книгами, присвяченими трагічним подіям майдану.