9 листопада ‒ день української писемності та мови

Щорічно 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови.

За православним календарем ‒ це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця ‒ послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято було встановлено Указом Президента України „Про День української писемності та мови” в 1997 році на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.
Цього року написання радіодиктанту проходитиме і в нашій бібліотеці.

Це свято ми відзначаємо не тільки участю в радіодиктанті, а й тематичною книжковою виставкою. На ній представлено наукові, навчально-методичні, довідникові видання, присвячені українській мові. Це філософія, стилістика, історія, граматика української мови та багато іншого. На особливу увагу заслуговують підручники з української мови для вишів та шкіл, авторами яких є викладачі нашого університету. Перлиною виставки є збірники філологічних конференцій: „Слобожанська беседа”, „Образне слово Луганщини”, „Філологія й лінгводидактика в науковому дискурсі ХХІ століття”, а також збірник наукових праць „Лінгвістика”.

Виставка буде цікава студентам та викладачам, які здійснюють свою діяльність у філологічному напрямі, а також усім, хто хоче підвищити власний рівень володіння українською мовою.

Запрошуємо відвідати виставку!