33 роки з дня трагедії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2019 р. в Україні відзначають 33-тю річницю з дня трагедії на Чорнобильській АЕС.

І хоча пройшло вже доволі багато часу, ця рана не загоюється. Кількість людей, які брали участь у ліквідації аварії не піддається усвідомленню ‒ 240 тисяч осіб! Вони ліквідували наслідки без спеціального обладнання, можна сказати, голими руками, і, внаслідок цього, отримали високі дози опромінювання. Однак ці люди врятували нас від ще більшої та страшнішої катастрофи ‒ водневого вибуху, який був би наступним етапом трагедії.

Загалом одразу після аварії було опромінено майже 8,5 млн людей, близько 155 тис. кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км ‒ сільськогосподарські землі.

Після аварії з 30 кілометрової зони відчуження було вивезено 115 тис осіб. Однак, оскільки ураження також охопило землі Росії та Білорусі, сумарна кількість людей, котрі позбулися своїх домівок, сягала 220 тис. осіб.

Ми завжди пам’ятаємо про цей трагічний день, і щоб наступні покоління не забували про трагедію в бібліотеці було створено книжкову виставку, присвячену цьому сумному пам’ятному дню. На ній репрезентовано художні та публіцистичні книги.

Запрошуємо відвідати виставку!